Alex Ovsyanko (rechts) is nog twee zetten van zijn opzienbarende overwinning af.
Alex Ovsyanko (rechts) is nog twee zetten van zijn opzienbarende overwinning af. Heike Verheul

Alex steelt de show voor WSDV

8 januari 2024 om 16:14 Overig

WAGENINGEN Je bent dertien jaar en mag voor de eerste keer meedoen met ‘de grote jongens’. En dan win je ook nog eens je partij. Dat is niet iedereen gegeven. Alex Ovsyanko meldde zichzelf – samen met de iets oudere Sasha Chumachenko – aan bij de Wageningse topdamclub WSDV. De Brabantse belofte wilde daar graag ervaring opdoen in het tweede tiental, dat in de hoofdklasse speelt. Door personele problemen op het allerlaatste moment mocht hij tegen de reserves van landskampioen Van Stigt Thans plotsklaps in de ereklasse debuteren. En hoe. Routinier Ton Burgerhout was zich van geen kwaad bewust toen hij in het late middenspel van de ene verrassing in de andere viel. De Nederlandse aspirantenkampioen trok technisch en tactisch alle registers open en klaarde keurig de klus, daarmee een karrenvracht aan schouderklopjes en een mooie blauwe vermelding scorend.

Het was de kers op de taart van de 15-5 victorie van nummer drie WSDV tegen de nog puntloze hekkensluiter. Ook met invallers voor Johan Sterrenburg, de jarige Machiel Weistra en de zieke Luise Gabbert werd de klus zonder al te veel kopzorgen geklaard.

Tjeerd Harmsma en Jeroen Kos hielden elkaar in een soort dynamisch evenwicht. Remise derhalve. Koos van Amerongen gaf het goede voorbeeld door Guido van den Berg volgens de regelen der kunst van het bord te zetten. Emre Hageman stond al uitstekend toen Tiny Mous blunderde en met een schijf achter aan een kansloze missie begon. Jan Groenendijk deed er nog een schepje bovenop. Fraai hoe hij weer eens schijnbaar vanuit het niets Mehmed Yöney op de slachtbank legde. De beslissende forcing was een plaatje. Heike Verheul en Geert Prinsen beten elkaar niet erg.

Het is niet het seizoen van Ester van Muijen. In een spannende partij kwam ze zo goed als gewonnen te staan, maar was, in razende tijdnood, uiteindelijk een late truc van Walter Thoen haar te machtig. Na de overwinning van Alex Ovsyanko deed ook de niet geheel fitte Simon Harmsma een forse duit in het zakje. In een mooi en principieel duel met houwdegen Peter van der Stap kreeg de betere dammer de beloning die hem toekwam. Darya Tkachenko had het moeilijk tegen de Afrikaanse meester Christian Niami maar glibberde - zij het uit verloren stand - uiterst behendig naar de remise. Als slotakkoord rolde Alexander Schwarzman in een indrukwekkende aanvalspartij de taaie Waldo Aliar op en trok met veel wapengekletter de winst naar zich toe.

advertentie
advertentie