Afbeelding
Foto: Pixabay

Meedoen aan een hardloopevenement, dit komt erbij kijken

Partnercontent

Zowel in Nederland als in het buitenland is het aanbod aan hardloopevenementen erg groot. Of je nu korte of lange afstanden wilt lopen, het maakt niet uit. Voor iedere afstand vind je wel een hardloopevenement. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een hardloopevenement en hoe je je optimaal kunt voorbereiden? Lees dan snel verder.

Waarom iedere hardloper mee zou moeten doen aan een hardloopevenement

Het is erg leuk om mee te doen met een evenement. Samen met andere hardlopers lopen werkt motiverend. Daarnaast heb je een belangrijk trainingsdoel als je meedoet aan een hardloopevenement. Als je samen loopt denk je er minder snel aan om te stoppen en je loopt net iets langer door dan tijdens een normale training. Een hardloopevenement brengt een goede sfeer met zich mee. Het publiek moedigt je aan en soms spelen er bandjes langs het parcours.

Het parcours

Je hoeft tijdens het lopen niet te letten op het parcours, dat is allemaal voor je geregeld. De wegen zijn afgezet en op drukke plekken wordt er gezorgd voor de veiligheid. Je hoeft alleen maar het parcours te volgen, te rennen en te genieten. Bij de meeste hardloopevenementen wordt ook de tijdsregistratie automatisch geregeld. Achter je startnummer zit dan een chip die precies bijhoudt wanneer je gestart bent en wanneer je de finish passeert.

Tips ter voorbereiding

Het is erg leuk om mee te doen aan een hardloopevenementen, maar een goede voorbereiding is noodzakelijk. Meedoen aan een evenement kan de nodige spanning met zich mee brengen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je voor te bereiden.

Plan je evenementen

Plan van te voren alle evenementen in waaraan je wil meedoen. Geef je op tijd op en noteer alle data. Om het makkelijker te maken kun je een kalender kopen waar je ze allemaal opschrijft. Zo houd je makkelijker overzicht. Zorg dat er genoeg tijd tussen de evenementen zit zodat je niet oververmoeid raakt en genoeg tijd hebt om te trainen, maar ook om te ontspannen.

Trainingsschema

Kies een trainingsschema dat past bij de door jou gekozen afstand. Heb je het schema gevolgd, dan weet je dat je de afstand prima aankunt. Je hoeft nu alleen de afstand nog maar te lopen. Zorg er wel voor dat je de laatste week voor het evenement rustig aan doen. Loop op een rustig tempo voornamelijk korte afstanden en zorg voor voldoende rust.

Zorg voor de juiste kleding

Leg de avond van te voren de kleding aan die je wilt aantrekken op het evenement. Bekijk ook van te voren de weersvoorspellingen en stem daar je kleding op af. Zorg ook dat je hardloopschoenen klaarliggen. Het geeft rust als je op de dag zelf niet al je spullen bij elkaar  hoeft te zoeken.

Eet genoeg

Let goed op je voeding. Zorg dat je met voldoende energie aan het hardloopevenement begint. Het kan zijn dat je niet veel door je keel krijgt door de zenuwen, maar je lichaam heeft de energie hard nodig. Sta op tijd op zodat je voldoende tijd hebt om goed te ontbijten. Een uur voordat het evenement begint kun je nog iets lichts eten zoals fruit.

Zorg dat je het parcours kent

Zorg dat je het parcours goed kent. Bekijk van tevoren de route. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Dit geldt zeker als je een omgeving rent die je niet goed kent. Bijvoorbeeld op een onbekende plek in Nederland of in het buitenland. Als je weet hoe het parcours in elkaar zit en wat je kan verwachten ren je een stuk makkelijker.

Wat zijn de leukste hardloopevenementen?

Als je hebt besloten om mee te doen aan een hardloopevenement rest je alleen nog de keuze aan welk evenement je meedoet. Er zijn bekende en minder bekende evenementen. We zetten er hieronder een paar op rij.

NN Marathon Rotterdam

Een van de bekendste marathons in Nederland. Veel hardlopers willen deze marathon een keer gelopen hebben. Bij deze marathon heb je maken met veel en enthousiast publiek en een geweldige sfeer. Het marathon weekend vindt in april plaats en er zijn verschillende afstanden te lopen. Kies de afstand die het beste bij je past.

Zevenheuvelenloop Nijmegen

De Zevenheuvelenloop is een hardloopevenement dat jaarlijks terugkeer op de derde zondag van november in de omgeving van Nijmegen. De afstand bedraagt 15 kilometer. Het parcours is de eerste 2,5 kilometer vlak en daarna is het parcours stijgend tot een hoogte van 93 meter wordt bereikt bij 5,3 kilometer. Hierna volgen diverse heuvels met een stijgingspercentage van maximaal 8%. De Zevenheuvelenloop iets voor jou als je van een flinke uitdaging houdt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
SAM Plein De Roghorst stimulans voor buiten sporten en spelen 16 uur geleden
Afbeelding
WSDV Gelders damkampioen 5 feb, 09:57
Afbeelding
Nederlandse tafeltennisters in Wageningen onderuit tegen frankrijk 3 feb, 19:42
Afbeelding
Tips om jezelf voor te bereiden op carnaval 3 feb, 08:03
Afbeelding
WSDV-motor draait op volle toeren 1 feb, 12:14
Afbeelding
Op eigen houtje, vrouwen in Elfstedentocht 1 feb, 12:11
Afbeelding
Wageningen eert zijn sporters 31 jan, 11:49