Afbeelding
Dick Martens

‘0317-derby’prooi voor feller ONA’53

Voetbal

Veel publiek en vuurwerk bij spectaculaire ‘burenruzie’

WAGENINGEN Dat de stadsderby tussen ‘de buren’ van ONA’53 en WAVV op het programma stond, zal de Wageningse voetballiefhebbers de afgelopen week niet zijn ontgaan. Over en weer werden wat speldenprikjes via de social media uitgedeeld. ‘Derby Day’, met op de achtergrond rood en groen vuurwerk, sierde de Instagrampagina van WAVV, ‘0317-derby, Matchday’, counterde ONA’53, verwijzend naar het kengetal dat in het pré-mobieltjes-tijdperk gebeld moest worden om een Wageninger aan de lijn te krijgen. De voorboden waren ludiek en onschuldig, de wedstrijd wat feller, maar dat hoort bij een derby en zeker bij zo’n Wageningse ‘burenruzie’. Toen de letterlijke en figuurlijke rookwolken waren opgetrokken waren spelers en supporters het meest blij en smaakten hun biertje wat lekkerder dan die van de buren. Het werd op Sportpark Van Ketwich Verschuur uiteindelijk, na een 2-0 ruststand, 3-1 voor ONA’53.

Dick Martens

VOORZITTERS Vooraf in de bestuurskamer keuvelden beide voorzitters Hans Bruyns van ONA’53 en Tonnie Bongers in goede harmonie over de komende derby. ,,De enige echte Wageningse derby”, vond Bongers. ,,Geweldig, dat die weer op de rol staat”, glunderde Bruyns. ,,Het zal er lekker fel aan toe gaan en dat moet ook”, klonk het vervolgens in koor. De ferme handdruk bevestigde de prima onderlinge verhoudingen binnenskamers: ‘Daar (wijzend naar het veld) zijn we tegenstanders, maar hier zeker niet’. Wij zijn natuurlijk 100% clubmannen. En dat moet ook’.

VUURWERK De supporters zijn dat natuurlijk ook, dat was al direct zichtbaar toen beide teams de grasmat betraden. Gelukkig, dat de KNVB-vertegenwoordiger niet aanwezig was, want anders hadden beide voorzitters een fikse greep uit de clubkas moeten doen om de boetes voor het afsteken van vuurwerk aan de voetbalbond te gaan voldoen. De toon was gezet, de druk opgevoerd. De thuisclub was het minst onder de indruk en bestreed de gasten met hun eigen middelen: passie en strijd, gekoppeld aan prima veldspel. Het resultaat was een 2-0 voorsprong bij rust, door twee schitterende treffers van Bjorn van den Brink. ,,Volkomen terecht”, was het oordeel van beide trainers. ,,Al werd ons wel, bij een 1-0 stand een zuiver doelpunt door de neus geboord”, vond WAVV-trainer Moslin Adnane. Na rust gooide WAVV alle schroom van zich af en liep de spanning binnen en buiten de lijnen hoog op. Zeker ook nadat WAVV door toedoen van Lars Dolphijn op 2-1 kwam. Pittige duels, overtredingen en een heus opstootje leidden tot een hectische slotfase, die ook nog eens ‘begeleid’ werd met het nodige vuurwerk van vooral de WAVV-supporters, die vast een fiks voorschotje namen op de jaarwisseling. Maar de WAVV-druk leidde niet tot de gelijkmaker. Het was uiteindelijk ONA-aanvaller Lenie Onderstal die met een opnieuw fraaie treffer de stadsderby besliste: 3-1. 

WARM DOUCHEN ,,Die zat er lekker in”, lachte Onderstal. ,,We hebben verdiend gewonnen en ik hoop, dat we als beloning nu wel warm kunnen douchen. Donderdag na de training waren die namelijk koud.” Die koude douche moest bij WAVV ook ‘even’ worden verwerkt. ,,We toonden vooral voor rust veel te weinig vechtlust, normaal ons handelsmerk”, somberde Adnane. ,,Die toonden we na rust gelukkig wel weer, maar helaas kwamen we niet verder dan dat doelpunt van Lars.” ‘Vechtlust’ was nu het toverwoord van ONA. ,,Daar hebben we het vooraf over gehad”, glunderde ONA-trainer Martin Mol met een ‘winstbiertje’ in zijn hand. ,,Dat toonden we dan ook en het leverde ons de verdiende winst op. Die hadden we ook nodig. Zaak is nu wel, dat we die strijd niet alleen tegen WAVV moeten laten zien en zeker ook in de komende wedstrijden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie