Luise Gabbert heeft haar verdiende remise al bijna te pakken. Naast haar zit Simon Harmsma in de problemen tegen Harm Wiersma.
Luise Gabbert heeft haar verdiende remise al bijna te pakken. Naast haar zit Simon Harmsma in de problemen tegen Harm Wiersma. Johan Sterrenburg

WSDV ontdoet zich van rivaal

7 februari 2024 om 09:42 Overig

WAGENINGEN WSDV maakte niet voor niets de verre reis naar Friesland. De provinciale damcombinatie heeft zich dit seizoen ontpopt als een geduchte concurrent voor de derde plaats maar de Wageningse topdamclub schudde de rivaal nipt maar verdiend met 11-9 van zich af. Teamleider Heike Verheul, die het beslissende elfde punt scoorde: “De opstelling zat goed en onze drie kanshebber wonnen allemaal”.

Het begon allemaal in majeur toen Johan Sterrenburg met een gemene finesse Willem Leijenaar te pakken nam. Koos van Amerongen en Luuk Terweijden hielden elkaar na de altijd spannende Tsjegoljev-opening tot het einde toe in evenwicht. Jan Groenendijk haalde de aloude Molimard-opening van stal. Jan Algra wilde wel meegaan maar werd met boter en suiker geconsumeerd.

Bij Luise Gabbert en Hans Zondervan kwam een ongebruikelijke opening op het bord. Na veel wapengekletter ontstond er een uitgewoede stand waarna spoedig de vrede werd getekend. Alexander Schwarzman trof de altijd lastige problemist Oege Dijkstra. De oud-wereldkampioen speelde echter een model-partij met een beslissende aanval en een geforceerde winst als toetje. 

TOPVORM WSDV zat op rozen maar was er nog niet. Ester van Muijen kwam er tegen Taeke Kooistra totaal niet aan te pas en stond met een bord vol schijven al ‘plat’. Emre Hageman was in topvorm en maakte het Kees Thijssen met een fraaie omsingeling meer dan lastig. De vijfvoudige Nederlandse kampioen mocht beide handen dichtknijpen met remise. Machiel Weistra hield keurig Hein Meijer op afstand en voorkwam een dreigende wurggreep van de grootmeester.

Simon Harmsma ervoer de grote klasse die Harm Wiersma nog steeds etaleert. De 70-jarige zesvoudige oud-wereldkampioen en het aanstormende talent maakten er een heerlijk gevecht van buiten de gebaande paden. Met een schitterende manoeuvre forceerde Wiersma schijfwinst en maakte het karwei in stijl af.

Toen werd het nog even spannend maar Heike Verheul waakte als een moederkloek over haar kuikens en trok tegen NK-finalist Gerlof Kolk de overwinning over de streep: 11-9.

Nog twee wedstrijden (tegen laagvliegers DIOS en CTD Arnhem) en WSDV heeft de unieke prestatie van vorig seizoen herhaald door als nummer drie op het erepodium te eindigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie