Boswachter in opleiding Rosalie (geknield) vertelt tijdens de Natuurwerkdag wat ze hoopt te bereiken op Oranje Nassau's Oord.
Boswachter in opleiding Rosalie (geknield) vertelt tijdens de Natuurwerkdag wat ze hoopt te bereiken op Oranje Nassau's Oord. P.Schakenbos

Heerlijk zo’n dag buiten bezig

9 november 2022 om 20:42 Overig

WAGENINGEN Op vele plekken in het land werd afgelopen zaterdag in de natuur gewerkt, want het was Nationale Natuurwerkdag. Bij Oranje Nassau’s Oord werd deze dag de jonge opslag van Amerikaanse eiken aangepakt.

Pauline Schakenbos

Meer dan 40 mensen hielpen afgelopen zaterdag mee in het bos van landgoed Oranje Nassau’s Oord. Onder hen ook twee Amerikanen en twee vluchtelingen van AZC de Bosrand.

Men werd getrakteerd op een mooie herfstdag en lekkere koek, koffie, thee en soep tussendoor.
Tijdens de start van de dag sprak wethouder Erik-Jan Bijleveld, die zelf ook aan de slag ging, zijn waardering uit. “Wageningen is een klein stadje, maar met hoge ambities, ook op het gebied van de omgeving. Doordat groepen zoals dit wekelijks of tweewekelijks aan de slag gaan, is het mogelijk die ambities waar te maken.”
De Amerikaanse eiken die bij Oranje Nassau’s Oord werden aangepakt zijn een soort die nogal woekert en licht wegneemt en daardoor andere soorten verdringt. Dan blijven er minder soorten over, dus minder biodiversteit, wat het bos weer minder weerbaar maakt tegen droge en natte tijden en ziektes en plagen.

Drie jaar geleden is deze exotische soort ook aangepakt, maar het groeit heel hard weer terug. Daarom hebben boswachter Frans en zijn assistent Rosalie een nieuwe aanpak bedacht. Het is een nieuwe methode, waarbij één tak van de jonge boom blijft staan. De boom stopt daar dan al zijn energie in en maakt minder andere scheuten.
Met de afgezaagde takken werden takkenhopen gemaakt die voor allerlei dieren aantrekkelijk zijn om in te schuilen of te nestelen.
Wethouder Erik-Jan Bijleveld werkte de hele dag mee. “Het is gewoon heerlijk. Mooi weer, mooie herfstkleuren, lekker buiten en leuke gesprekken.”

Deze Natuurwerkdag in Wageningen werd georganiseerd door Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe, de landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord en Mooi Wageningen. Je kunt bij hen het hele seizoen terecht om ook een dag of een deel daarvan mee te helpen met het beheer van bos, bosjes, hei en akkerranden.

w landschapsbeheerzuidwestveluwe.nl
w mooiwageningen.nl
w landschapsbeheergelderland.nl

Boswachter in opleiding Rosalie (geknield) vertelt tijdens de Natuurwerkdag wat ze hoopt te bereiken op Oranje Nassau's Oord.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie