Jan van Schaik, voorzitter van de natuurijscommissie van STW, bij de Nevengeul.
Jan van Schaik, voorzitter van de natuurijscommissie van STW, bij de Nevengeul. Dick Martens

Hopen op vlag: HOERA NATUURIJS

18 november 2022 om 09:25 Overig

STW heeft behoefte aan (nog) meer vrijwilligers

WAGENINGEN Terwijl het kwik ruim 14 graden boven nul aantikt kijkt Jan van Schaik, voorzitter van de natuurijscommissie van de Schaatstrainingsgroep Wageningen (STW), over de Wageningse Nevengeul richting de schaatsbrug. ,,Ik hou van winters waarbij het vriest dat het kraakt, de ijzers uit het vet gaan en er tochten op natuurijs gereden kunnen worden”, mijmert de voorzitter. Maar hij is ook wel dermate realist, dat het misschien ook ‘hopen tegen beter weten in’ is en zeker in deze tijd ook nog eens ‘hinken op twee gedachten’, omdat veel mensen door de hoge energieprijzen en dito rekeningen gebaat zijn bij een zachte winter en niet bij vorst. 

Dick Martens

Maar naast schaatsliefhebber van Schaik (’ik reed de Elfstedentocht in 1986 en 1997’), die ook ijsmeester is, zijn er duizenden schaatsliefhebbers die al eens stiekem hebben gekeken hoe de schaatsen er momenteel bijliggen. Zeker ook de leden en de vrijwilligers van de STW, die toch wel reikhalzend uitkijken naar het moment dat ‘hun’ levensgrote lichtblauwe vlag, met het opschrift: ‘HOERA NATUURIJS!’ gehesen kan gaan worden. Dat is namelijk het teken, dat er ook daadwerkelijk en verantwoord op de Nevengeul geschaatst kan gaan worden. 

,,Daarop wil je toch als bestuur voorbereid zijn. Regeren is vooruitzien en de winter gaat er toch een keer aankomen, maar nogmaals ik heb er een dubbel gevoel bij en zou er vrede mee hebben als het rustig weer blijft. Maar komt er ijs, dan zorgen wij ervoor, dat de schaatsliefhebbers die uit de hele regio komen, van Bennekom, tot Oosterbeek, maar ook vanuit Arnhem, op de Nevengeul gefaciliteerd worden. Daarom zijn wij als commissie onlangs alweer bij elkaar geweest. Puntje van zorg daarbij was nog wel het gebrek aan vrijwilligers en wij hopen dan ook, dat die zich bij ons komen melden. Zodra er ijs komt, moet de ijsdikte gemeten worden, zwakke plekken afgezet worden, de baan worden geveegd, maar we moeten ook zorgen voor EHBO, dat de Koek en Zopie-caravan er staat en ook de grote zeecontainer waar wij onze spullen in kunnen zetten, zoals bijvoorbeeld de veegmachine. Gelukkig krijgen voor het plaatsen en het weer weghalen daarvan de belangeloze hulp van Bouwbedrijf Van Swaaij en Servicebedrijf Van Roekel, maar veel meer ‘handjes’ blijven meer dan welkom. We hebben inmiddels een achttal aanmeldingen. Maar we willen hen inzetten in shifts, dus dat ze niet te lang op het ijs en in de kou hoeven te staan en even in de verwarmde schatkeet kunnen bijkomen. Als je op een mooie schaatsdag uitgaat van drie van dergelijke shifts, met minimaal twee mensen, dan heb je er al veel meer dan die acht nodig. En daarbuiten nog mensen die kunnen ingrijpen bij calamiteiten. We streven dus naar een ruime uitbreiding. We hebben er nooit teveel. Bovendien is de natuur grillig en kan er ook ‘ineens’ ijs liggen, dan moeten wij daar toch op voorbereid zijn.”

Info over STW: www.stw-site.nl/natuurijs.. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden door een mail te sturen naar: h.j.schaik@gmail.com.

advertentie
advertentie