De nieuwe dominee Willem Jan Dekker (wijkgemeente Johannes) voor het Bevrijdingsraam in de Grote Kerk op de Markt
De nieuwe dominee Willem Jan Dekker (wijkgemeente Johannes) voor het Bevrijdingsraam in de Grote Kerk op de Markt Jan Boer

Nieuwe predikant Grote Kerk

21 september 2023 om 11:54 Overig

WAGENINGEN Van de ene grote kerk naar de andere… Van de Sint-Joriskerk in Amersfoort naar de binnenstad van Wageningen. Willem Jan Dekker wordt er de nieuwe dominee van de Grote Kerk op de Markt. 

Op zondag 24 september wordt hij er verbonden aan de wijkgemeente Johannes. De wijkgemeente is blij dat Dekker het beroep, dat de gemeente op hem uitbracht, heeft aangenomen. Sinds 2012 was hij verbonden aan de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daarvoor werkte hij in Molenaarsgraaf, Reeuwijk en Delft. “Tot het moment dat Wageningen een beroep op mij deed, kende ik de stad helemaal niet! Mijn vrouw en ik hebben toen de stad bezocht en wat ons direct opviel, was dat Wageningen een gezellige binnenstad heeft. Dat sprak ons aan. Nu wonen wij er inmiddels en ik hoop vanuit mijn overtuiging iets bij te kunnen dragen aan de gemeenschap hier en aan de stad”. Dekker hééft iets met de stad in het algemeen: “Wat mijn fascineert is, dat juist in een stad leven en religie in deze tijd blijkbaar minder vanzelfsprekend is dan daarbuiten. Daar ligt voor mij een uitdaging. We willen op zoek naar nieuwe vormen, naar een nieuwe taal om je overtuiging gestalte te geven en over te brengen. Ik zie hier een groep mensen in de wijkgemeente met veel elan, die een dominee zoekt, die hen stuurt. Ik had het echt geweldig naar mijn zin in Amersfoort, maar ik zie dit als een uitdaging”. In zijn tienerjaren had Dekker al het idee om iets met religie te doen: “Ik ben theologie gaan studeren en gaandeweg de studie ontstond het verlangen om dominee te worden”. Hij voelde daarbij de steun van zijn vrouw, een domineesdochter: “Dit is iets dat we samen doen. Ja, de bezinning rond kerk in de stad boeit mij mateloos. Ik hoop dat deze gemeente een gevoeligheid krijgt, dat we met elkaar een rol mogen hebben in de stad. Welke problemen spelen er in de stad? Met hart voor evangelie en hart voor de stad willen wij een rol spelen, met open vensters naar alle kanten! De handen gaan flink uit de mouwen!” Willem Jan Dekker realiseert zich, dat hij terecht gekomen is in een studentenstad: “We hopen ook jonge mensen aan te spreken, daar krijg je een mooie dynamiek van. We willen open staan voor de vragen van deze tijd met daarbij gehoorzaamheid aan de bijbel en gevoeligheid voor de samenleving. Je moet goed verstaan wat de gemeenschap wil en dan daarin de mensen steeds op een positieve manier meenemen”. Dekker vindt, dat het ambt van predikant om zorgvuldigheid vraagt: “Daarin ben je dienaar voor de mensen, waarbij je je eigen ideeën ondergeschikt maakt aan je gemeenschap. Het christelijke geloof is het navolgen van Christus; wat past er in zijn voetsporen? En laten we in alles wat we doen het steeds over de inhoud hebben”. De bevestigingsdienst is op zondagochtend 24 september om 09.30u, waarin zijn zwager, dominee Schuurman, zal voorgaan. De intrededienst is in de middag om 14.30 uur. Beide diensten zijn in de Grote Kerk op de Markt.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie