Afbeelding
Foto door jonas mohamadi via Pexels

Voel je steeds een piep in je oor na een feestje in Wageningen?

30 december 2021 om 11:14 Partnercontent

Heb jij ook wel eens last van een piep in je oor na een feestje in Wageningen? Dit kan het teken zijn van beginnende gehoorschade. Het is heel belangrijk om te zorgen dat de gehoorschade niet erger wordt. Negeer deze tekenen dus absoluut niet! Voorkomen is natuurlijk nog beter. In dit artikel vertellen wij wat de eerste signalen van gehoorverlies zijn en hoe je gehoorverlies kan voorkomen. Zo kan jij op een veilige manier nog steeds genieten van festivals.

Dit zijn belangrijke tekenen van gehoorverlies

Er zijn veel belangrijke tekenen waar je aan kan herkennen dat je last hebt van (beginnende) gehoorschade. Een van die tekenen is dat je bijvoorbeeld last hebt van een piep na een festival. Dit kan betekenen dat je gehoorschade hebt opgelopen omdat je een te lange periode hard geluid hebt gehoord. Een ander kenmerk waar je aan kan herkennen dat je last hebt van gehoorschade is dat je je meer moet inspannen om gesprekken te volgen. Misschien moet je vaker aan mensen vragen wat ze zeggen of vind je het minder fijn om in een luidruchtige ruimte een gesprek te voeren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je vaker naar de lippen van mensen kijkt om te verstaan wat ze zeggen. Je bent dan al een beetje aan het liplezen.

 Al deze tekenen kunnen dus een indicatie zijn dat je gehoorschade hebt. Gehoorschade is altijd permanent. Daarom is het belangrijk dat je deze tekenen altijd serieus neemt. Je kan altijd kijken hoe ernstig je gehoor beschadigd is door een gehoortest te doen. Ze kijken dan welke tonen je nog kan horen en wat het niveau van je gehoor is. Ook kijken ze naar het verschil tussen je rechter- en linkeroor. Vaak kan je deze test gratis doen. Er is ook een optie om een online gratis test uit te voeren. Deze test is gratis en makkelijk voor iedereen toegankelijk. Op deze manier heb je snel een indicatie of de gehoorschade ernstig is en of je bijvoorbeeld een gehoorapparaat nodig hebt.

Zorg voor een goede bescherming

Je wil natuurlijk dat je helemaal geen gehoorschade oploopt. Zorg daarom dat als je de volgende keer naar een feest gaat dat je gebruik maakt van gehoorbescherming. Gehoorschade is namelijk altijd permanent. Doordat de trilhaartjes in het slakkenhuis afgebroken zijn kan je minder goed horen. Het is dus echt fysieke schade die wordt aangebracht. Zeker als je lange tijd naar geluid boven de 80 decibel luistert is het raadzaam om gehoorbescherming te dragen.

 Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming die je kan gebruiken. Het beste kan je kiezen voor bescherming van gehoor op maat. Bij deze vorm van gehoorbescherming zijn de oordoppen helemaal op maat gemaakt. De oordoppen passen dus goed en zorgen ervoor dat je oren goed zijn afgesloten. Met oordoppen zorg je ervoor dat het aantal decibel omlaag wordt gebracht. Het geluid is op die manier niet meer schadelijk voor je gehoor. De beleving van de muziek is nog wel precies hetzelfde. Je kan dus nog steeds genieten van een prachtig festival in Wageningen.

advertentie
advertentie