Mireille Baart werd 4e in de Zermatt Marathon. 'Het was echt genieten!'
Mireille Baart werd 4e in de Zermatt Marathon. 'Het was echt genieten!' Collectie Mireille Baart

‘Het was genieten in de Zwitserse Alpen’

7 juli 2022 om 16:10 Atletiek

Succes Mireille Baart in Zermatt Marathon

WAGENINGEN Mireille Baart heeft weer een mooi resultaat op haar toch al indrukwekkende palmares kunnen bijschrijven. Voor de Pallas’67-atlete werd het ‘wedstrijduitstapje’ dat zij naar Zwitserland maakte er een waar ze ‘superblij’ van werd en waar ze ook nog eens met een aansprekend resultaat van terugkeerde. Baart nam deel aan de prestigieuze Gornergrat Zermatt Marathon, die voor de 20e keer op de kalender stond. De Wageningse finishte na een fraaie race als vierde, waardoor ze met een goed gevoel terugkeerde naar haar woonplaats.

Dick Martens

Baart vertrok vorige week donderdag in alle vroegte richting Zermatt om zich goed te kunnen voorbereiden op ‘haar’ marathon, waarop de officiële marathonafstand 42.195 km diende te worden afgelegd en ook nog eens een hoogteverschil van 1944 meter omhoog en 444 omlaag overbrugd moest worden. ,,We startten in St Niklaus op 1116 meter, waarna de weg door het dal geleidelijk omhoogliep naar Zermatt op 1616 meter, daar lag het halve marathon punt”, legt Baart uit. ,,Vervolgens werd de weg alsmaar steiler en finishten we uiteindelijk op de Riffelberg op 2582 meter hoogte.”

In één woord geweldig De aanleiding waarom Baart zich had ingeschreven was onder andere het niet kunnen lopen van de Rotterdam Marathon. ,,Na een geslaagde Berenloop marathon op Terschelling in het najaar van 2021 had ik mij in datzelfde najaar aangemeld voor de marathon van Rotterdam op 10 april 2022. Het bleef echter tot begin maart onzeker of de marathon door kon gaan. Vanwege die onzekerheid, het gebrek aan wedstrijdritme in de wintermaanden en het doormaken van corona, begin maart, besloot ik om er toch maar vanaf te zien. Ik zou de finish wel halen, maar omdat ik er toch met wat minder vertrouwen aan zou kunnen beginnen heb ik er maar vanaf gezien. Bovendien was het ook maar de vraag of ik er dan ook wel plezier aan zou beleven. En plezier is voor mij zeker ook een belangrijke drijfveer.” Toch had de Wageningse atlete op 10 april, de dag van de marathon, een gevoel van ‘jammer dat ik er niet bij was’. ,,Ik ging over een alternatieve marathon nadenken. In 2020 had ik mij al eens aangemeld voor de Zermatt Marathon, maar die werd destijds vanwege corona afgelast. Nu zou deze marathon een mooi alternatief voor mij zijn en heb mij daarom aangemeld voor de editie van 2022. In de voorbereiding liep ik veel rondjes over het Bergpad op de flank van de Wageningse Berg en rende ik de trappen van de Grebbeberg op. Ook nam ik in België deel aan een trailrun van 36 km met 1500 hoogtemeters. Daarnaast trainde ik veel op de Me-Mover, dat is een goede krachttraining voor de benen.” Die voorbereiding leidde vervolgens naar een fraaie ereplaats in Zermatt. ,,Mijn doel was binnen de vier uur te finishen en stiekem hoopte ik daarmee in de top vijf te eindigen, want dan zou ik in aanmerking komen voor de huldiging op de Riffelberg. Ik ben dan ook superblij, dat ik beide doelstellingen heb gehaald. Ik werd in een tijd van 3.57.38 uur vierde. Ik heb echt genoten, van de wedstrijd, maar zeker ook van de prachtige uitzichten, op onder andere de Matterhorn. Het was in één woord ‘geweldig’.”

Mireille Baart (uiterst links) geniet van haar succes in Zwitserland. Op de achtergrond de Matterhorn.
advertentie
advertentie