ONA'53 aanvaller Fabian Mösle controleert de bal, WAVV'ers Luc Dolphijn en doelman Luc Huurman verzorgen de rugdekking.
ONA'53 aanvaller Fabian Mösle controleert de bal, WAVV'ers Luc Dolphijn en doelman Luc Huurman verzorgen de rugdekking. Dick Martens

‘0317-derby’ prooi voor feller ONA’53

Overig

WAGENINGEN  Dat de stadsderby tussen ‘de buren’ van ONA’53 en WAVV op het programma stond, zal de Wageningse voetballiefhebbers de afgelopen week niet zijn ontgaan. Over en weer werden via de social media wat speldenprikjes uitgedeeld. ‘Derby Day’, met op de achtergrond rood en groen vuurwerk, sierde de Instagrampagina van WAVV, ‘0317-derby, Matchday’, counterde ONA’53, verwijzend naar het kengetal dat in het pré-mobieltjes-tijdperk gebeld moest worden om een Wageninger aan de lijn te krijgen. De voorboden waren ludiek en onschuldig, de wedstrijd wat feller, maar dat hoort bij een derby en zeker bij zo’n Wageningse ‘burenruzie’. Het werd op Sportpark Van Ketwich Verschuur uiteindelijk, na een 2-0 ruststand, 3-1 voor ONA’53.

Veel publiek en vuurwerk bij spectaculaire ‘burenruzie’

Dick Martens

Vooraf in de bestuurskamer keuvelden beide voorzitters Hans Bruyns van ONA’53 en Tonnie Bongers in goede harmonie over de komende derby. ,,De enige echte Wageningse derby”, vond Bongers. ,,Geweldig, dat die weer op de rol staat”, glunderde Bruyns. ,,Het zal er lekker fel aan toe gaan en dat moet ook”, klonk het vervolgens in koor. De ferme handdruk bevestigde de prima onderlinge verhoudingen. ,,We gaan zien wat het gaat worden. Daar (wijzend naar het veld) zijn we tegenstanders, maar hier zeker niet’. Wij zijn natuurlijk 100% clubmannen. Maar dat moet ook.”

De supporters zijn dat natuurlijk ook, dat was al direct zicht- en hoorbaar toen beide teams de grasmat betraden. Gelukkig, dat de KNVB-vertegenwoordiger niet aanwezig was, want anders hadden beide voorzitters een fikse greep uit de clubkas moeten doen om de boetes voor het afsteken van vuurwerk aan de voetbalbond te gaan voldoen. De thuisclub was het minst onder de indruk en bestreed de gasten met hun eigen middelen: passie en strijd, gekoppeld aan prima veldspel. Het resultaat was een 2-0 voorsprong bij rust, door twee schitterende treffers van Bjorn van den Brink. ,,Volkomen terecht”, was het oordeel van beide trainers. ,,Al werd ons wel, bij een 1-0 stand een zuiver doelpunt door de neus geboord”, vond WAVV-trainer Moslin Adnane. Na rust gooide WAVV alle schroom van zich af en liep de spanning binnen en buiten de lijnen hoog op. Zeker ook nadat WAVV door toedoen van Lars Dolphijn op 2-1 kwam. Pittige duels, overtredingen en een heus opstootje leidden tot een hectische slotfase. Maar de WAVV-druk leidde niet tot de gelijkmaker. Het was uiteindelijk ONA-aanvaller Lenie Onderstal die met een opnieuw fraaie treffer de stadsderby besliste: 3-1. ,,Die zat er lekker in”, lachte Onderstal. ,,We hebben verdiend gewonnen en ik hoop, dat we als beloning nu wel warm kunnen douchen. Donderdag na de training waren de douches namelijk koud.” Die koude douche moest bij WAVV ook ‘even’ worden verwerkt. ,,We toonden vooral voor rust veel te weinig vechtlust, normaal ons handelsmerk”, somberde Adnane. ‘Vechtlust’ was nu het toverwoord van ONA. ,,Daar hebben we het vooraf over gehad”, glunderde ONA-trainer Martin Mol met een ‘winstbiertje’ in zijn hand. ,,Het leverde ons de verdiende winst op. Die hadden we ook nodig.”

advertentie
advertentie