Vorig jaar trad Michel Xie op met violiste Coraline Groen.
Vorig jaar trad Michel Xie op met violiste Coraline Groen. Marije van den Berg

Klassieke muziek leeft bij Rhinegold

13 september 2023 om 19:10 Overig

WAGENINGEN Jonge aanstormende musici laten zien en horen dat klassieke muziek leeft. Dat is de opzet van het Rhinegold Festival. Op donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober is de tweede editie van het kamermuziekfestival. 

Michel Xie is de initiatiefnemer van het Rhinegold Festival. De geboren en getogen Wageninger is zelf klassiek pianist. Na zijn studie aan het conservatorium in Amsterdam en Londen, keerde hij weer terug naar zijn geboortestad. Daar borrelde een oud idee weer bij hem op; laten zien dat klassieke muziek leeft en door jonge mensen vol passie en vuur gespeeld kan worden. Dat resulteerde vorig jaar in het Rhinegold Festival. De vele positieve en hartverwarmende reacties van bezoekers en musici gaven Michel energie om een tweede editie met een nog grootser programma te organiseren. “Sponsoren en fondsen hebben een bijdrage geleverd zodat we echt uit kunnen pakken. Het programma wordt gevuld met de mooiste bekende en onbekende klassieke muziek, van solo Bach tot een pianosextet van Dohnányi, met verrassende formaties zoals marimba en piano, maar ook een traditioneel pianotrio.”

Michel is er in geslaagd om een groep getalenteerde en net afgestudeerde musici samen te brengen die een week lang in Wageningen zijn. “Er zijn musici bij die al gespeeld hebben in het Concertgebouw in Amsterdam, Wigmore Hall in London en het Konzerthaus in Berlijn. Het is heel bijzonder dat ze nu in onze eigen Grote Kerk te horen zijn. We gaan de eerste dagen uitgebreid repeteren. En waar de eerste editie vooral uit losse concerten bestond, is er nu elke avond een thema. Donderdag laten we horen en zien wat er gebeurt als je twee musici met hetzelfde instrument samen laat spelen. Vrijdag verkennen we verschillende muzikale interpretatie van een stuk. Op zaterdag komen alle musici nog een keer samen om het festival feestelijk af te sluiten.”

Naast het avondprogramma in de Grote Kerk zijn er ook andere concerten. Op vrijdag is er een gratis lunchconcert. Op zaterdagochtend is er in samenwerking met Columbus een koffieconcert. Rond de middag een familieconcert speciaal voor kinderen. Zaterdagmiddag is er een wandelconcert met optreden in de Grote Kerk, Hotel de Wereld en de bblthk. “Kortom, er is voor elk wat wils”, besluit Michel. “Klassieke muziek leeft, en dat laten we zien en horen!”

Kijk voor meer info over het Rhinegold Festival en tickets op www.rhinegold.nl.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie