Afbeelding
Foto: Unsplash

Blijf veilig op het werk: cursussen en hulpmiddelen voor professionele veiligheid

Partnercontent

Het is belangrijk om je veilig te voelen op het werk. Helaas gebeuren er ongelukken en het is onze verantwoordelijkheid als werknemers om ervoor te zorgen dat we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om veilig te blijven. Daarom hebben we voor jou een lijst met veiligheidscursussen en -middelen samengesteld.

Overzicht van veiligheid op het werk

Werken doe je niet alleen om een inkomen te verdienen. Je wil ook veilig je werk doen. Gelukkig zijn er een aantal cursussen beschikbaar die je kunt volgen om veilig te werken. Daarnaast zijn er ook allerlei protocollen beschikbaar, zodat je altijd weet wat je moet doen als er iets gebeurt.

Bij veiligheid op het werk kun je denken aan verschillende dingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de juiste kleding die je draagt, maar ook aan de juiste beheersystemen. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf weet wat er precies van hem of haar verwacht wordt. Zorg dat iedereen de juiste cursussen volgt, zodat iedereen weet wat te doen in noodsituaties.

Welke cursussen moet je volgen?

Je moet de juiste cursussen volgen om veilig te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een BHV-cursus. Bij een cursus BHV leer je van alles over hoe je moet handelen in noodsituaties op werk. Denk aan situaties zoals een brand op werk, of het ontruimen van het pand. Werk je vaak op een onveilige werkplek, zoals op een bouwplaats? Volg dan ook een VCA-cursus. Bij deze cursus leer je het een en ander over veilig werken met bepaalde stoffen en materialen.

Het belang van beschermende kleding

Veiligheid op de werkvloer begint met goede beschermende kleding. Het is van belang dat werknemers veilig en beschermd te werk kunnen gaan. Denk aan kleding die hitte-, vuur- en waterbestendig is, of juist anti-statisch. Denk goed na of het nodig is om in jouw situatie speciale kleding te dragen.

Protocollen en procedures voor noodgevallen

Je werkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de juiste protocollen en procedures in noodgevallen. Zorg ervoor dat je bent ingesteld op crisisbesturing, zoals het vergrendelen of evacueren van een gebouw. Als je eersteklas veiligheid wilt bieden op je werkplek, dan is het essentieel dat je leert hoe je dit moet doen.

Beschikbare middelen voor werkgevers en werknemers

Er zijn voor werkgevers en werknemers veel middelen beschikbaar om veilig te kunnen werken. Denk aan het opstellen van protocollen, het verstrekken van speciale kleding en uitrusting, of het bijwonen van een BHV-cursus.

Het stellen van protocollen is de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je veilig bent op je werkplek. Door protocollen vast te leggen, weet iedereen precies wat er van hen wordt verwacht en hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie of een ongeval. Daarnaast kunnen bedrijven ook speciale kleding of beveiligingsuitrusting verstrekken om te voorkomen dat medewerkers gewond raken door gevaarlijke situaties.

Houd de werkplek veilig

Het is belangrijk om goed uitgerust te zijn om elke situatie die zich op het werk voordoet aan te pakken. Daarom is het cruciaal om over de juiste training en veiligheidsprotocollen te beschikken. Maak jezelf vertrouwd met de veiligheidsprocedures van jouw bedrijf en draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting wanneer dat nodig is. Als je ooit twijfelt, kan je het beste jouw leidinggevende raadplegen. Blijf veilig op het werk en weet dat je niet de enige bent!

advertentie
advertentie
Afbeelding
SAM Plein De Roghorst stimulans voor buiten sporten en spelen 17 uur geleden
Afbeelding
WSDV Gelders damkampioen 5 feb, 09:57
Afbeelding
Nederlandse tafeltennisters in Wageningen onderuit tegen frankrijk 3 feb, 19:42
Afbeelding
Tips om jezelf voor te bereiden op carnaval 3 feb, 08:03
Afbeelding
WSDV-motor draait op volle toeren 1 feb, 12:14
Afbeelding
Op eigen houtje, vrouwen in Elfstedentocht 1 feb, 12:11
Afbeelding
Wageningen eert zijn sporters 31 jan, 11:49