Annemiek van Vleuten met Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam in Theater Junushoff met de theatertour 'In het wiel'.
Annemiek van Vleuten met Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam in Theater Junushoff met de theatertour 'In het wiel'. Dick Martens

Een vol Junushoff geniet van mooie wielerverhalen

1 april 2024 om 22:21 Overig

WAGENINGEN Zondag 10 september 2023 gaat de geschiedenisboeken in als de dag waarop Annemiek van Vleuten definitief een punt zette achter haar actieve loopbaan als wielrenster. In de Simac Ladies Tour zwaaide ze, op ruim 15 kilometer fietsen vanaf haar Wageningse voortuin, op de Zijpendaalseweg in Arnhem het profwielrennen vaarwel. ,,Ik heb ervan genoten, het was leuk en heel mooi”, riep ze, in aanwezigheid van heel veel familieleden, vrienden en de burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen, in tal van microfoons. Een nieuw leven was aanstaande. Wat ze precies ging doen was nog ongewis. Een paar maanden later is er al wat meer duidelijkheid. Ze ging fietsen in Colombia, reed een gravelkoers in Italië, was analiste bij de VRT tijdens Gent-Wevelgem en stond, gewoon in haar eigen Wageningen, op het podium van een uitverkocht Theater Junushoff, waar ze weer boeiende verhalen vertelde over haar verleden, heden en toekomst.

door Dick Martens

Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld, wielerliefhebbers pur sang, kwamen met hun theatertour ‘In het wiel’ naar Wageningen met een programma over de mooiste periode van het jaar: De Voorjaarsklassiekers. Wie kan je, als je dan toch in Wageningen, bent beter uitnodigen om daarover te gaan filosoferen, voor- en nabeschouwen en mooie wielerverhalen te ontfutselen, dan een van de grootste promotors van die stad, Annemiek van Vleuten. Als tweevoudig winnares van de Ronde van Vlaanderen, is ze meer dan een ervaringsdeskundige van de Voorjaarsklassiekers.

Het werd een avond, waar ook moeder Ria niet ontbrak, vol wielerverhalen, melancholie, genieten van mooie overwinningen, een verrassend intermezzo van hartsvriendin Ellen van Dijk en een hoofdrol voor ‘de joggingbroek’. Van haar eerste deelname aan een criterium, tot haar afscheid in Arnhem, alles kwam weer ‘even’ voorbij. ,,Mijn eerste criterium reed ik, nadat ik serieus was gaan trainen bij WV Ede, in april 2007 in Waddinxveen, dat was een erg leuke ervaring. Ik werd daar 17e. Die plek leverde mij zelfs nog € 5,00 in een envelopje op.” Van Vleuten vestigde, rijdend in het shirt van Nederland Bloeit, definitief haar naam in de wielerwereld na haar eerste grote zege, de Ronde van Vlaanderen in 2011. Natuurlijk ontbrak die zege niet in de prachtige ‘carrière-compilatie’, die werd vertoond. Het drietal vleide zich daarvoor op een grote bank om gehuld in het ideale kledingstuk, ‘de joggingbroek’, de koers te bekijken. ,,Ik heb er speciaal mijn ‘Tokyo Olympische Spelen joggingbroek’ voor aangetrokken.” Natuurlijk werd ook ‘de mooiste’ bekeken. ,,Mijn WK-zege in Australië in 2022. Ja, die met die gebroken elleboog.” Iedereen kende de afloop, maar na de bloedstollende laatste meters klonk opnieuw een hartelijk applaus. De avond bracht voor Annemiek nog een verrassing: Een gouden joggingpak. Ze trok het direct aan. Gezellig nababbelend in de foyer, na weer een mooie ‘Wageningse’ avond, droeg ze nog altijd het gouden jack.

advertentie
advertentie